Religia si istoria la Ratio et Revelatio

Studierea istoriei anumitor religii si contextelor religioase reprezinta o poarta catre ceva mai mult decat o simpla intelegere a institutiilor religioase. De asemenea, ofera o privire asupra propagarii si functiei civilizatiilor precedente. Inca de la inceputul timpului, religia a fost o influenta semnificativa asupra culturilor noastre, progresand astfel incat sa ne modeleze traditiile, comportamentul si chiar conceptul de timp. Fie ca esti devotat credintei tale sau nu ai pus niciodata piciorul intr-un lacas de cult,  cartile de la editura Ratio et Revelatia arunca in trecutul Crestinismului sau Iudaismului. Astazi avem, mai mult ca oricand, libertatea de a pune intrebari, de a studia si aprofunda studiul oricarei religii dorim, fara a ne obliga cineva sa o si practicam. Acest lucru nu se intampla acum cateva sute de ani. De exemplu, in Evul Mediu si in perioadele in care scriitorii si cititorii au fost persecutati, cum ar fi in timpul nazistilor sau in epocile intunecate ale Inchizitiei, a existat o scadere uriasa a lecturii, in timp ce renasterea cartilor este insotita de perioade in care cultura si de asemenea, mentalitatea, au fost deosebit de vii si avansati, ca in timpul umanismului si iluminarii. Arthur Schopenahuer, un cititor avid, chiar sustinea ca, fara publicatii si carti, dezvoltarea societatii occidentale in sine ar fi fost imposibila. „Cartile sunt ferestre catre lume, faruri ridicate peste marea timpului. Sunt tovarasi, profesori, magicieni, bancherii comorilor lumii. Cartile sunt umanitate tiparita ”- spunea acesta.

Pe site-ul edituri Ratio et Revelatio exista cateva titluri interesante de carti istorie si religie. Una din aceste carti este Ipoteza mimetica. Despre evrei si originile modernitatii – de Alberto Castaldini. In carte se discuta despre una dintre marile acuze aduse de-a lungul istoriei comunitatilor evreiesti din diferite tari europene este mimetismul. Dorinta mimetica fireasca de la baza oricarei integrari individuale sau de grup intr-o societate-gazda s-a intors impotriva celor care, pastrandu-si identitatea, au stiut sa se adapteze „prea bine”, si chiar sa se „confunde” in mediul social. In diferite momente istorice, acest lucur a provocat tensiuni uriase care au condus la crize sociale majore, discriminari, violente, pogromuri. Aplicand teoria „tapului ispasitor” a lui Réné, autorul, specialist in evolutia diasporei evreiesti in Europa, aduce in prim plan multitudinea de factori interni si externi comunitatii evreiesti care au contribuit la aparitia antisemitismului, intretinerea, alimentarea si culminarea acestuia cu atrocitatile din campurile de concentrare. Exemplele aduse cu precadere din teritoriile italiene, informeaza cititorul cu lux de amanunte despre posibilele cauze care au condus la raspandirea senzatiei de amenintare resimtita de comunitatile locale in fata „pericolului evreiesc”, la retorica politica si manipularea maselor de catre o parte a bisericii oficiale. Un eseu stiintific incisiv si pertinent astazi, cand revin la moda in mod periculos retorica si argumentele pseudo-stiintifice ale eugeniei utilizate de nazisti, pentru a explica factori culturali, mai degraba decat rasiali. Alberto Castaldini este un istoric, antropolog si teolog italian. Este profesor honoris causa al Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj. A fost director al Institutului Italian de Cultura din Bucuresti si atasat cultural al Ambasada Italiei. Este licentiat in Drept (Specializarea Stiinte Juridice – Drept roman) la Universitatea Catolica din Milano, si doctor in filosofie la Universitatea „Babes-Bolyai”. Este specializat in relatiile dintre crestinism si ebraism in epoca moderna.

Alaturi de acest titlu, la editura Ratio et Revelatio mai pot fi comandate Iezuitii in Romania sec XX sau Religie ortodoxa – Religie reformata. Ipostaze ale identitatii religioase a romanilor din Transilvania in sec. XVI-XVII. Te invitam sa le descoperi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *