Sistemele fotovoltaice au fost privite pentru mult timp ca alternativa la care apelezi in cazul in care nu poti beneficia de energie electrica de la unul dintre furnizorii din zona in care te afli. De exemplu, daca ti-ai cumparat sau construit o casa la munte, intr-o locatie izolata, cel mai probabil nu are un cablu de curent tras pana in fata usii. Iar furnizorul de energie electrica fie iti va spune ca nu acopera acea zona, fie iti va cere o suma foarte mare pentru a-ti racorda casa la reteaua existenta.
Dar astazi lucrurile s-au schimbat. Din ce in ce mai multa lume apeleaza la aceasta metoda alternativa de alimentare cu energie electrica indiferent daca se afla la munte, la tara sau in oras. Mai mult de atat, aceasta initiativa ecologica este sustinuta incepand din acest an si de stat, care iti ofera subventii pentru sistemele fotovoltaice astfel incat nu vei plati nici achizitionarea lor, dar nici instalarea. Practic, beneficiezi de energie electrica dintr-o sursa sustenabila, care nu afecteaza mediul, complet gratuit.
Subventiile pentru sistemele fotovoltaice fac parte din proiectul Casa Verde de care ar fi pacat sa nu profiti daca locuiesti la casa sau daca ai o cabana sau o casa de vacanta. Desi proiectul a fost demarat in urma unui numar foarte mare de cereri pentru finantari venite din mediul rural, poti beneficia de el si daca locuinta ta este in oras. Singura conditie este ca acea casa pe care vrei sa montezi sistemul fotovoltaic sa fie racordata la o retea de energie electrica, dar si aceasta conditie vine de fapt cu cateva avantaje pentru tine.
In primul rand, trebuie sa stabilim faptul ca, oricat de bine ar suna ideea de a fi independent de furnizorii de utilitati si de a-ti produce singur resursele necesare, separarea completa de reteaua electrica nu este cel mai usor lucru de facut. Pe langa ca este un proces foarte costisitor – deoarece necesita nu doar panouri solare, dar si baterii si generatoare – un stil de viata off grid nu este tocmai comod, presupunand sa tii cont in permanenta de vremea de afara pentru cele mai simple activitati casnice care necesita curent.
Dar daca optezi pentru instalarea unui sistem on grid si ramai conectat la retea, vei avea parte doar de avantaje: poti consuma energie electrica de la retea atunci cand panourile nu fac fata nevoilor tale, poti “vinde” curent furnizorului atunci cand panourile tale produc mai mult decat ai nevoie si, poate cel mai important, beneficiezi de subventii pentru sisteme fotovoltaice care iti acopera toate costurile.