In ziua de astazi exista multe modalitati de a fi independent energetic, deaorece magazine precum e-acumulatori.ro ofera produse care pot fi integrate cu succes in viata casnica pentru a imbunatati productia de energie. Oamenii vorbesc din ce in ce mai mult despre sisteme fotovoltaice, cum ca acestea sunt viitorul in cativa ani. Eficienta acestor sisteme fotovoltaice nu este niciodata aceeasi, deoarece, in functie de locatie, pozitia panourilor, marca panourilor, dimensiunea si capacitatea lor de a genera, fiecare utilizator poate experimenta o productie de energie diferita fata de restul.
Instalarea acestor panouri fotovoltaice nu necesita neaparat un specialist, insa cam toti producatorii recomanda o persoana autorizata care sa instaleze aceste sisteme.
Prima decizie pe care trebuie s-o luati este sa hotarati unde ar putea fi montate panourile solare. Adesea, spatiul este limitat, de aceea este ideal ca panourile solare sa fie montate pe acoperis. Daca detineti un teren intins, puteti opta pentru un sistem de panouri solare instalate pe sol.
Indiferent de ce tip de sistem de montare alegeti, trebuie sa va asigurati ca acestea vor avea acces direct la soare. Fiti sigur ca nu exista copaci prin apropiere sau alte obiecte care pot umbri panourile. Analizati-va acoperisul si hotarati care este partea cea mai expusa la soare.
Panourile solare trebuie sa fie indreptate in directia sudica. Daca nu este posibila aceasta orientare, optati pentru directia estica, impreuna cu specialistul cu care ati ales sa lucrati.
Cand decideti sa instalati panourile solare, alegeti cu grija montura potrivita. Aceasta asigura o instalare optima a panourilor solare si le protejeaza de vant, furtuni si alte conditii meteorologice nefavorabile.
Veti avea nevoie de boloboc si un metru liniar pentru a va asigura de o instalare corecta. Dupa instalarea monturii potrivite, asezati sinele mobile si suportul metalic. Asigurati-va ca apa poate sa curga pe suprafata panourilor si vantul poate bate pe sub panouri fara a le afecta in vreun fel. Pentru a va asigura de functionalitatea panourilor, acestea trebuie plasate la cel putin 6 cm distanta fata de acoperis. Apoi, puteti sa plasati panourile solare. Pentru a preveni miscarea panourilor solare, folositi adezivi speciali.
Dupa instalarea panourilor solare, este necesar sa calculati unghiul in care lumina se reflecta cel mai bine, in functie de latitudinea casei dvs. Calculul este simplu: trebuie sa aflati latitudinea casei dumneavoastra si apoi adunati sau scadeti 15 grade, in functie de sezon. Iarna se adauga 15 grade, astfel incat panourile solare devin mai inclinate spre orizont. Acestea functioneaza foarte bine si iarna, chiar si atunci cand sunt acoperite cu un strat foarte subtire de zapada. Un strat prea gros si panourile vor fi blocate, insa soarele va topi zapada repede, aceasta alunecand singura de pe panou datorita unghiului la care acestea sunt montate. Celulele fotovoltaice au nevoie de lumina, nu de caldura, deci functioneaza si iarna sau pe vreme innorata, dar la o eficienta mai scazuta. Cea mai mare problema iarna este scaderea penetrarii radiatiilor solare prin atmosfera si durata scurta a zilei, care nu permite functioneaza panourilor decat 6 – 7 ore pe zi.