Panourile fotovoltaice, cunoscute si sub denumirea de sisteme fotovoltaice care sunt, in general, confundate cu sistemele solare, dar functioneaza intr-un alt mod. Spre deosebire de sistemele solare termice, care sunt utilizate pentru producerea apei calde, panourile fotovoltaice capteaza energia solara si o convertesc in energie electrica.
Energia electrica generata de panourile fotovoltaice interne este, in cea mai mare parte, utilizata pentru alimentarea aparatelor si echipamentelor casnice. Cel mai cunoscut tip de panouri fotovoltaice este sistemul conectat la retea, care, dupa cum indica numele acestuia, este conectat la reteaua nationala. Aceasta inseamna ca noaptea, atunci cand panourile solare nu functioneaza, puteti utiliza energia electrica din retea. In plus, daca sistemul dvs. solar produce mai multa energie decat ceea ce aveti nevoie, puteti sa vindeti surplusul inapoi in retea.
Cel de-al doilea tip de sistem de panouri fotovoltaice este sistemul autonom, care nu este conectat la retea. In acest caz, puteti adauga baterii in sistem pentru a avea energie electrica atunci cand devine intunecata. Acest sistem poate fi foarte convenabil in zone indepartate in care nu exista alternativa pentru alte surse de energie electrica. In zilele noastre, mii de oameni isi alimenteaza casele si afacerile cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
In continuare, veti obtine cateva informatii despre modul in care functioneaza panourile, beneficiile asociate utilizarii acestora si intretinerea necesara.
Cum functioneaza panourile fotovoltaice ?
Panourile fotovoltaice sunt alcatuite din mici celule solare care sunt conectate impreuna. Celulele PV sunt fabricate din material semiconductor, siliconul fiind cel mai frecvent utilizat. Celulele sunt de obicei foarte mici, dar atunci cand sunt combinate pentru a forma panouri solare si retele solare, ele pot fi foarte eficiente. Cand soarele straluceste peste celule, se creeaza un camp electric. Cu cat este mai puternic soarele, cu atat se produce mai multa energie electrica. Cu toate acestea, celulele nu au nevoie de lumina directa a soarelui pentru a lucra si pot produce inca energie electrica intr-o zi innorata.
Panourile fotovoltaice sunt disponibile in diverse forme, dimensiuni si pot fi usor montate pe un acoperis existent. O alternativa la panourile solare, care necesita mai putin spatiu pe acoperis, dar este mai scumpa, o reprezinta placile solare.
Beneficiile oferite de panourile fotovoltaice
Folosirea de panouri fotovoltaice ca sursa de energie electrica se poate dovedi a fi cu adevarat benefica. Odata ce panourile solare sunt achizitionate si costurile de instalare sunt depasite, puteti incepe economisirea de bani datorita costurilor reduse ale energiei electrice. In afara de aceste economii, exista si posibilitatea de a face niste bani din panouri solare. In plus, statul va plateste pentru energia electrica pe care o produceti folosind surse regenerabile de energie, fie ca o consumati, fie ca o vindeti inapoi la retea. Un alt avantaj al panourilor fotovoltaice este ca acestea sunt ecologice. Utilizarea acestora contribuie la reducerea amprentei noastre de carbon.
Panourile fotovoltaice necesita putina intretinere. Ele trebuie doar sa fie curatate si sa nu fie asezate sub sau in preajma copacilor. Daca praful sau zapada devin o problema, trebuie sa fie curatate cu apa calda si cu o perie sau cu un furtun de inalta presiune.