Aparatul dentar reprezinta unul dintre cele mai cautate accesorii dentare din ultimul timp. Atat persoanele care au probleme cu dantura, cat si persoanele cu o dantura dreapta si sanatoasa apeleaza la montarea unui astfel de aparat.
Daca in cel de-al doilea caz este vorba despre o preferinta personala, in primul caz nevoia si afectiunile dentare reprezinta in mod clar principalele motive.
Daca si tu te confrunti cu anumite complexe legate de faptul ca dintii tai nu sunt drepti sau daca trebuie sa corectezi anumite probleme, iata care sunt etapele necesarii montarii unui aparat dentar.
Asigurarea unei danturi perfect sanatoase
Inainte de a iti monta aparatul dentar, medicul stomatolog trebuie sa se asigure ca dintii tai sunt perfect sanatosi. Pentru aceasta, trebuie tratate cariile dentare si efectuarea unui detartraj si a unui periaj profesional pentru igienizarea dintilor.
Aspectul estetic al dintilor tai este important, insa sanatatea acestora este prioritara. In plus, medicul stomatolog trebuie sa stie ce dinti sunt buni si cu care poate lucra in momentul montarii aparatului dentar.
Spre exemplu, exista cazuri in care dintii pot avea carii atat de dezvoltate, incat dintele nu mai poate fi salvat. Iar daca acest dinte este verificat dupa indreptarea danturii si se constata faptul ca din cauza problemelor trebuie extras, atunci intregul tratament poate fi considerat degeaba.
Alegerea tipului de aparat dentar
In functie de nevoile, preferintele sau posibilitatile tale, medicul stomatolog iti va recomanda diferite tipuri de aparate dentare . In primul rand, aparatele dentare se impart in doua mari categorii:
- Aparate dentare mobile;
- Aparate dentare fixe.
Aparatele mobile nu au o putere foarte mare de actiune asupra dintilor, acestea fiind recomandate cel mai adesea copiilor. Acestea nu se fixeaza pe dinti, existand posibilitatea de a le indeparta oricand doresti.
Aparatele dentare fixe nu pot fi inlaturate de pe dinti si necesita vizite periodice la medicul stomatolog. Acestea se gasesc in mai multe modele, precum:
- aparat dentar invizibil;
- aparat dentar safir ;
- aparat dentar ceramic;
- aparat dentar metalic.
Procesul de montare al aparatului dentar fix
Montarea propriu-zisa a aparatului dentar poate dura ceva timp, fiind asadar recomandat sa te inarmezi cu rabdare.
Procesul de montare al aparatului dentar incepe cu examinarea in detaliu a cavitatii bucale. In acest sens sunt realizate diverse controale, fotografii si radiografii pentru ca medicul dentist sa aleaga si sa iti recomande cel mai bun tratament.
In continuare, medicul va curata suprafata dintilor, o va usca si va intinde adezivul care ajuta la aplicarea bracketurilor. Dupa ce bracketurile sunt aplicate, adezivul se va intari cu ajutorul unei lampe speciale care va actiona timp de cateva minute.
Procesul se finalizeaza cu montarea arcului sau a sarmei si a modulelor prin care acesta va fi fixat de bracketuri.
Pentru a fi pregatit cand incepi un astfel de tratament, este indicat sa discuti deschis cu medicul stomatolog si sa ii spui toate nedumeririle sau fricile tale. Purtarea unui aparat dentar poate dura pana la 2-4 ani, timp in care vei face destule vizite la cabinet, iar relatia cu medicul dentist este bine sa fie una placuta.